Afdrukken

2 Perspectieven: leiderschap en strategisch management.

 

Hans Begeer, managementconsultant, www.bmc-consultancy.be, en 

Simonne Vermeylen; prof. em. en bedrijfsadviseur, www.suntzu.be. 

Beiden zijn ook auteur van diverse management publicaties.

 

De vorige blogs:

·       Hoe het ego leiders belemmert anders te denken en handelen HB (1)

·       Help! Het is crisis! Strategie post-corona SV (2)

·       Je ego inzetten voor groei en ontwikkeling HB (3)

·       Crisissen als kans voor vernieuwing SV (4)

·       Zelfleiderschap en toekomst HB (5)

·       De toekomst door een breedhoeklens SV (6)

 

Angst als raadgever? – laat je ego de controle niet overnemen! (7)

 

We beleven hectische tijden en dat gaat gepaard met veel onzekerheid. We moeten namelijk oude zekerheden opgeven, zoals ik samen met prof. em. Daniel Vloeberghs beschreef in Leiden in Woelige Tijden (uit 1993!):

1.     De voorspelbaarheid met consequenties voor strategie en beleid

2.     De maakbaarheid met gevolgen voor organisatiestructuur en processen

3.     De stabiliteit die niet beklijft, alles is continue in verandering

4.     De duidelijkheid over wie het voor het zeggen heeft, wordt in vraag gesteld

 

We hebben het nu allemaal tegelijk: een ongeziene corona crisis wereldwijd, een afbrokkelende Europese Unie, een imploderende USA, een ecologische uitdaging om er maar een paar te noemen.

Maakt mij dit bang? Dat is misschien wat veel gezegd, maar opgelucht word ik daar ook niet van. Ik ken mensen die er slecht van slapen en dat heeft weer gevolgen voor het functioneren overdag met als risico dat je in een negatieve spiraal belandt.

Anderzijds is het ook niet verstandig eraan voorbij te gaan en te doen of er niets aan de hand is, gewoon maar voortleven, bijna in ontkenning – we hebben het toch goed hier…?

 

We hebben allemaal wel gehoord van de vechten of vluchten reactie – een primaire manier van omgaan met angst als je oog in oog staat met een roofdier. Voor de oorspronkelijke jager was dat wellicht een goede snelle reactie, die het verschil kon maken tussen leven en dood. Ons ego is gevormd door dit soort primaire reacties en zal je dan ook aanzetten intuïtief te reageren op je angst: vechten – ga tegen de dreiging in of vluchten – ren voor ‘het gevaar’ weg. Nu zijn de meeste hiervoor genoemde bedreigingen niet eenmalig – zoals oog in oog staan met een roofdier (leeuw, beer, wolf, …). 

 

Daarom zal de primaire reactie niet volstaan. We kunnen onszelf beter in de hand houden, wat betekent mijn angst die ik nu voel en waar komt die vandaan? Kan ik wat aan de bron doen? Wat zijn dan verstandige opties om te handelen? Indien ik er weinig of niets aan kan doen heeft het geen zin om me er druk over te maken…. Ga na of jij de enige bent die het zo ziet en ga te rade bij andere perspectieven – niet alleen opinies die jouw mening bevestigen dus. Blijf rustig en denk na alvorens je handelt en laat zien hoe je je daarbij voelt.